Jelikož příprava téhle dobroty přece jen zabere trochu času, je lepší ji odložit třeba na víkend. Já jsem si salát připravila už včera a tím si práci výrazně usnadnila, protože omeletka je hotová za chvilku. Ta dnešní je podle receptu Koko a je prostě božská. Lehká a nadýchaná.

Květákový salát určitě také moc doporučuji. Je lehký lahodný. Zároveň dobře zasytí, ale není vám z něj těžko, což je pro mě priorita.


Doba přípravy salátu: 25 minut
Doba přípravy omelety: 10 minut
Počet porcí: 4 porce květákového salátu, recept na omeletu je pro 1 osobu
Obtížnost: snadné


INGREDIENCE NA KVĚTÁKOVÝ SALÁT

  • 1 květák
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti

PŘÍPRAVA KVĚTÁKOVÉHO SALÁTU

  1. Nejprve jsem si připravila květákový salát. Do druhého dne se krásně rozleží a chuťově promísí. Uvaříme si 4 vejce natvrdo. Do hrnce se studenou vodou vložíme očištěný květák a necháme ho vařit cca 15 minut. Poté jej přecedíme do velké mísy a nožem přímo v ní pokrájíme na menší části. Necháme vychladnout.
  2. Vychladlá vejce si oloupeme, rozkrájíme a přidáme ke květáku. Poté přidáme majonézu či rozmačkané avokádo, společně promícháme a dochutíme čtyřmi stroužky rozmačkaného česneku citronovou šťávou. Můžeme přidat rozmarýn či další koření dle chuti.
  3. Salát si dáme do ledničky a necháme rozležet do druhého dne.

INGREDIENCE NA OMELETU PODLE KOKO

  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 2 lžičky vody
  • 1 lžíce ghí (já používám od České Ghíčko)

PŘÍPRAVA OMELETY PODLE KOKO

  1. V misce si rozmícháme 3 vajíčkasůlpepř,rozmarýn a dvě lžičky vody. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci ghí. Když je rozpálená, vlijeme na ni vajíčka a omeletu shrnujeme od okrajů do středu, jak můžete názorně vidět ve videoreceptu od Koko. Vejce by na pánvi neměla zůstat déle jak dvěminutky.
  2. Když vidíme, že nám mnoho tekutého na povrchu nezůstává, začneme omeletku rolovat přímo na pánvi a poté jí přesuneme na talíř. Můžeme posypat čerstvými bylinkami.

INGREDIENCE NA DOMÁCÍ MAJONÉZU PODLE LUCIE GRUSOVÉ

  • 1 celé vejce
  • 200 ml olivového oleje (chuťově vhodný je např. tento)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • špetka soli

PŘÍPRAVA MAJONÉZY PODLE LUCIE GRUSOVÉ

  1. Do vyšší úzké nádoby rozklepneme 1 vejce, přidáme sůl, šťávu z citronu a nakonec 200 ml olivového oleje Borges  extra mild. Když použijete klasický extra panenský olivový, majonéza bude chutnat více hořce. 
  2. Vyšlehání majonézy je celkem jednoduché: Olej musí přijít do nádoby jako poslední ingredience. Důležité je, aby byla nádoba úzká vyšší. Vložíme ponorný mixér až na dno a po zapnutí cca 5 – 10 vteřin mixujeme dole. Poté začneme mixér pomalu zvedat nahoru a odspodu se nám už vytváří krémová, hustá majonéza.

Ještě bych k tomu chtěla dodat jednu věc. Majonéza je samozřejmě vyrobena ze syrového vejce a je na každém z vás, zda se do ní chcete pustit. Riziko salmonely tu samozřejmě je, to nebudu zastírat. Na blogu Paleosnadno, odkud mám i recept, je uvedeno, že je pravděpodobnost nákazy velice malá. Některé zdroje uvádějí, že nakažené může být zhruba 1 vejce ze 7000. Pokud by pro vás bylo nemyslitelné takto pokoušet štěstí, může být salát dobrý i namíchaný s avokádem. Použijte pak 1 avokádo, rozmačkejte, přidejte trochu olivového oleje a vmíchejte do salátu. Dochuťte pepřemsolí a citronem.

Dobrou chuť! 🙂


Zdroje informací a obrázků:
paleosnadno.cz
https://www.stream.cz/menudomu/10008097-nejlepsi-vikendova-snidane-tri-druhy-omelet