Receptem na superrychlou paštiku z krůtích jater jsem se kdysi inspirovala v Apetitu. Zaujala mě jednoduchostí přípravy a výsledek mile překvapil. Standardně ji dělám z dvojité dávky a stejně je to málo, zmizí většinou do pár hodin. Pokud máte paštiky rádi, dejte jí šanci. Nejlepší je v kombinaci s žitným kváskovým chlebem a jarní cibulkou. A ideálně sklenkou vína :-). 


Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 2-3 menší sklenice (objem 250 ml)
Obtížnost: snadné


INGREDIENCE

  • 400 gramů krůtích, případně kuřecích jater
  • 150 gramů másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nasekaná šalotka
  • 1 velká snítka tymiánu
  • 100 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Játra důkladně očistíme. Ve velké hlubší pánvi zahřejeme lžíci másla a osmahneme na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí. Pak přimícháme nadrobno pokrájený tymián. Necháme minutu rozvonět, přidáme víno a játra; ty opečeme dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmí být syrová. Když se nám víno téměř vyvaří, máme hotovo.
  2. Směs přesuneme do kuchyňského robotu a promixujeme. Přidáme zbývající máslo, sůl a pepř a následně můžeme paštiku rozmixovat dohladka, nebo ponechat hrubší strukturu.
  3. Rozdělíme ji do menších sklenic a necháme vychladit v lednici. Za pár hodin mažeme v silnější vrstvě na chleba, posypeme jarní cibulkou a… o pár (desítek?) minut honíme nůž po dně skleničky :-).

Dobrou chuť! 🙂