Tinktura z těchto bylinek je tak lahodná, že ji můžete podávat jako aperitiv. Pomáhá trávení, zlepšuje činnost tlustého střeva, odstraňuje plynatost a zklidňuje podrážděný žaludek. Spotřebujte ji ideálně do šesti měsíců.

INGREDIENCE

  • 25 gramů máty
  • 15 gramů tymiánu
  • 25 gramů heřmánku
  • 20 gramů řebříčku
  • 15 gramů kořene lékořice
  • 500 ml kvalitní vodky

POSTUP

  1. Všechny přísady kromě vodky vložíme do velké sklenice.
  2. Bylinky přelijeme vodkou tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici pevně uzavřeme a postavíme na temné místo na tři týdny. Každý den sklenici důkladně protřepeme. 
  3. Sklenici otevřeme a obsah přecedíme přes plátýnko do lahvičky z tmavého skla. Označíme ji štítkem s datem začátku výroby a případně i seznamem všech přísad. Užíváme 1 lžičku tinktury denně, nebo můžeme pít jako aperitiv či digestiv. 

Zdroj informací a obrázků:
Domácí bylinář
shaiith/shutterstock.com