Přestože jím mouku a pečivo minimálně, občas mě chuť na něco křupavého přepadne. Znáte to, k pomazánce nejde donekonečna přikusovat okurku nebo papriku. Domácí paštika nejlíp chutná právě s dobrým chlebem. Vyzkoušela jsem spoustu receptů, než jsem našla svůj neoblíbenější. Je ze stránek colorsoflowcarb.cz. Kačka má vůbec plno fajn nápadů, takže určitě na její web mrkněte. Dělám si k němu nejčastěji avokádovou nebo mrkvovou pomazánku a s jeho chutí jsem naprosto spokojená. Je to teda prcek, má jen nějakých 330 gramů. Speciální mini formička, pro kterou jsem dlouhou dobu neměla využití, teď skoro nevychladne :-).


Doba přípravy: 5 minut
Pečení: 65 minut
Počet porcí: 1 – 2 porce (z jednoho chleba je asi 8 plátků)
Obtížnost: velmi snadné


INGREDIENCE

  • 1 Lučina (100 gramů)
  • 2 vejce
  • 1/2 až lžička soli (za mě stačí půlka, Kačka má v receptu uvedenou celou lžičku)
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 3 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce seznamového semínka

POSTUP

  1. Troubu si zapneme na 160 stupňů (horkovzduch).
  2. Do menší misky rozklepneme vejce a společně s Lučinou, solí, octem a práškem do pečiva vše promícháme metličkou.
  3. Ve výkonném mixéru rozmixujeme na moučku semínka společně s kmínem.
  4. Moučku promícháme s vaječnou směsí, necháme 10 minut odpočinout a poté vložíme těsto do máslem vymazané formičky (nebo formičky vyložené pečícím papírem). Formu položíme na pekáč a ten vložíme do trouby. Chleba necháme péct 50 minut.
  5. Poté chlebík vyndáme z formy, vložíme ho na pekáč a necháme jej ještě 15 minut dopéct. Troubu pootevřeme na 10 cm. Z chleba tak odejde značná část vlhkosti a nebude hutný. Nebojte, rozhodně nebude vysušený.
  6. Po upečení jej zabalíme do utěrky a necháme pořádne vychladnout. Chleba bude díky tomuto kroku krásně měkký uvnitř s křupavou kůrčičkou na povrchu.

Dobrou chuť! 🙂