Tenhle recept je z Elliny první kuchařky, Lahodně s Ellou. Koláč sice neztuhnul sice tak, jak byl měl, chuťově byl ale výborný. Limetka mu dodává svěží chuť a avokádo s kokosovým mlékem/olejem jemnost. Dohromady to parádně funguje a pokud si nedovedete avokádo v této kombinaci představit, nebojte se, jeho chuť v dezertu není nijak výrazná. Řekla bych, že pokud byste nevěděli, že je součástí krému, ani to nepoznáte ;-). Doporučuju zkusit vyměnit kokosové mléko v receptu za olej, protože mám zkušenost, že pak krém ztuhne přesně tak, jak má.


Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: cca 12 ks
Obtížnost: velmi snadné


INGREDIENCE

NA KORPUS

  • 2 hrnky mandlí (já dala 200 gramů a bohatě to stačilo)
  • 30 vypeckovaných datlí (přidávala jsem od oka, aby se hmota spojila, odhadem jich bylo méně)
  • 2 lžíce kokosového oleje

NA KRÉM

  • 5 velmi zralých avokád
  • šťáva ze 3 limetek
  • 3/4 hrnku javorového sirupu (dala jsem med)
  • 4 lžíce kokosového mléka (příště vyměním za 4 lžíce kokosového oleje, vysvětlím v postupu)
  • limetková kůra

POSTUP

KORPUS:

  1. Začneme přípravou základu. Mandle nasypeme do kuchyňského robotu a mixujeme asi minutu, dokud se nerozemelou na drobné kousky. Přidáme datle a kokosový olej a mixujeme, dokud se hmota nespojí a netvoří „těsto“. 
  2. Směs upěchujeme do dortové formy, kterou si vyložíme pečícím papírem. Ella v receptu uvádí, že by měl být korpus 2 až 3 cm tlustý. My máte raději tenkou vrstvu, proto jsem základ připravila jen z 200 gramů mandlí (Ella uvádí 400 gramů = 2 hrnky). 
  3. Formu na chvíli odložíme do mrazáku.

KRÉM:

  1. Avokáda vydlabeme, odstraníme pecky a dužinu vložíme do mixéru, kde ji spolu s limetkovou šťávou, javorovým sirupem (medem) a kokosovým mlékem mixujeme dohladka. Já se rozhodla, že příště místo kokosového mléka použiju kokosový olej, protože i po ztuhnutí byl krém lehce tekutější. 
  2. Koláč dáme asi na hodinu až dvě ztuhnout do mrazáku. Těsně před servírováním na něj nastrouháme limetkovou kůru. Tenhle krok jsem vynechala. 

ELLIN TIP:

Ujistěte se, že je dužina všech avokád jasně zelená. Pokud jsou v ní hnědé tečky, bude váš koláš spíš než jako lákavá pochoutka vypadat jako bažina. 

Dobrou chuť! 🙂