Krémové polévky a vývary zbožňuju odmalička. Pamatuju si, že takovou kulajdu nebo babiččin hovězí vývar s játrovými knedlíčky jsem si přidávala opakovaně a nikdy se jich nemohla nabažit. A tak jsem poslední tři roky, kdy jsem (konečně) začala více vařit, pilovala svůj poctivý vývar. S příchodem chladnějších dní se z něj stává medicína, na kterou nedám dopustit, a zároveň jedna z nejoblíbenějších snídaní, obědů a taky večeří. Tohle je jídlo, které se mi snad nikdy neomrzí. Asi láska na celý život :-).


Doba přípravy polévky: 10 minut
Doba přípravy knedlíčků: 15 minut
Doba varu: 3 až 12 hodin
Počet porcí: 6 – 7 porcí
Obtížnost: střední


INGREDIENCE NA VÝVAR

  • 2 balení kuřecích křidýlek – kupuju buď ty z Bioparku, nebo z Farmy rodiny Němcovy (seženete třeba na rohlik.cz, nebo ve Sklizenu) – celkem cca 1 kg
  • cca 5 litrů vody 
  • kapka octa (vytáhne z kostí minerály a léčivé látky)
  • 2 cibule (dáme vařit překrojenou společně se slupkou – pro lepší barvu polévky)
  • 1 menší celer
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 10 – 15 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření (nemusí být)
  • hrst hladkolisté petržele
  • lžíce sušeného libečku
  • lžička polévkové směsi Sonnentor (můžete vynechat)
  • sůl
  • pepř
  • 1 větší mrkev na následné dochucení
  • 1 větší petržel na následné dochucení
  • polovina menšího pórku na následné dochucení

PŘÍPRAVA VÝVARU

  1. Cibuli si můžeme na lžičce másla lehce osmažit rozříznutou stranou dolů a poté do hrnce se studenou vodou přidat kuřecí skelety/maso, ostatní suroviny a dát vařit. Nebo smažení cibulky vynecháme. Pak tedy všechny suroviny dáme do hrnce, zalijeme je vodou a tu přivedeme k varu. Než začne vřít, posbíráme pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  2. Poté stáhneme teplotu na minimum a vývar necháme táhnout 3 až 12 hodin. Někdo říká, že u kuřecího vývaru není takto dlouhá doba potřeba, já ho často nechávám vařit přes noc, tedy zmiňovaných 12 hodin. Dle principů tradiční čínské medicíny je doporučeno vařit polévku pomalu a dlouze. Jedině velmi pomalým varem se z kostí a šlach, které na polévku použijeme, uvolní léčivé látky. Mezi nimi najdeme například kolagen a esenciální aminokyseliny. Právě ty příznivě působí na naše zdraví a psychiku.
  3. Když máme vývar hotový, přecedíme jej do jiného hrnce, nastrouháme do něj 1 větší mrkev a petržel, polovinu menšího pórku, necháme v něm asi deset minut povařit petrželové knedlíčky, dochutíme a podáváme. 

INGREDIENCE NA PETRŽELOVÉ KNEDLÍČKY PODLE ZDEŇKA POHLREICHA

  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 1 vejce
  • 75 gramů strouhanky
  • 20 gramů nastrouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 1 lžíce lístů hladkolisté petrželky, nasekaných
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje na smažení

PŘÍPRAVA PETRŽELOVÝCH KNEDLÍČKŮ PODLE ZDEŇKA POHLREICHA

  1. V misce kuchyňského robota rozmixujeme kuřecí maso, parmazán, vejce, petržel a česnek do hladké směsi. Přidáme strouhanku, sůl a pepř a znovu promixujeme. ze směsi tvoříme malé kuličky, které dáme na deset minut odpočívat do lednice. 
  2. V pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm kuřecí knedlíčky dozlatova.
  3. Hotové knedlíčky uložte na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou. Když dovaříme vývar, knedlíčky v něm krátce povaříme. 

INGREDIENCE NA PETRŽELOVÉ KNEDLÍČKY – MOJE VARIANTA

  • 500 gramů kuřecích prsních řízků
  • 2 stroužky česneku (někdy vynechám)
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 vejce (zkusila jsem přípravu i bez nich a knedlíčky držely tvar)
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

PŘÍPRAVA PETRŽELOVÝCH KNEDLÍČKŮ – MOJE VARIANTA

Tuhle variantu jsem si zvolila, protože se snažím v receptech vynechávat mouku a případně další suroviny, aby bylo výsledné jídlo co nejlépe stravitelné. Často vařím podle principů dělené stravy. V tomto případě jsou knedlíčky paleo (bez kukuřičné polenty).

  1. Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky a v mixéru jej společně s ostatními surovinami rozmixujeme najemno. Pokud by vám přece jen nechtěly držet pohromadě, a máte bezlepkovou dietu, můžete do nich přidat trochu kukuřičné polenty. 
  2. Nyní si knedlíčky na lžíci olivového oleje opečeme z každé strany, necháme odpočinout na papírové utěrce a poté je krátce povaříme ve vývaru.

Dobrou chuť! 🙂