Tohle jídlo je lehoučké, dobře stravitelné (pokud vám nedělá problémy česnek) a přitom výborné; jednotlivé chutě jsou poměrně výrazné a skvěle se doplňují. Navíc je to rychlovka, do půl hodiny ho máte na stole. Inspirovala jsem se tentokrát několika recepty od Christine Bailey, výživové poradkyně a lektorky kurzů zdravého vaření. Určitě mrkněte na její stránky, najdete tady například recepty veganské, paleo, bezlaktózové a mnoho dalších. Ještě se mi nestalo, že by mi jídlo uvařené podle ní nechutnalo. Tak směle do toho :-).


Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 15 – 20 minut
Počet porcí: 4 menší porce
Obtížnost: velmi snadné


INGREDIENCE NA KUŘECÍ PLACIČKY

  • 2 větší vykoštěná kuřecí prsa
  • 2 lžíce kvalitní rybí omáčky (v případě paleo verze můžete vynechat a přidat místo ní 2 lžíce olivového oleje)
  • 1 lžíce Tamari omáčky (můžete vynechat a použít jen sůl)
  • 1 lžička oloupaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • menší lžíce mleté uzené papriky

PŘÍPRAVA KUŘECÍCH PLACIČEK

  1. Rozpálíme si troubu na 180 stupňů.
  2. Kuřecí prsa pokrájíme na menší kousky a v mixéru rozmixujeme společně s ostatními ingrediencemi.
  3. Z rozemletého masa tvarujeme menší placičky, klademe je na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na zhruba 15 minut.

INGREDIENCE NA SALSU VERDE

  • 1 svazek petrželové nati
  • 1 svazek bazalky
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 2 filety z ančovičky
  • 2 lžíce slitých a propláchnutých kaparů
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky kvalitní dijonské hořčice 
  • 1/2 červené cibule
  • 75 ml olivového oleje

PŘÍPRAVA SALSY VERDE

Všechny ingredience kromě olivového oleje rozmixujte nahrubo. Postupně přilévejte olej a už jen lehce promixujte. Můžete ještě dochutit solí a pepřem. 

INGREDIENCE NA HRÁŠKOVÉ PYRÉ

  • 2 – 3 balení mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

PŘÍPRAVA HRÁŠKOVÉHO PYRÉ

Do středně velkoho hrnci dáme 500 ml vody. Když se začne vařit, přidáme do ní rozmražený hrášek a 3 minuty jej necháme povařit. Poté vodu slijeme, hrášek dáme do mixéru a společně s olejem, pepřem a solí jej rozmixujeme buď nahrubo, nebo do hladkého pyré. 

Dobrou chuť! 🙂