Tyhle sušenky jsou absolutní blaho. Bez mouky, z pěti ingrediencí a naprosto primitivní na přípravu. Ti z vás, kteří mají rádi burákové máslo, nebudou zklamáni. Našla jsem je před časem na blogu Elikatesy a recept si uložila. Před pár dny jsem na ně dostala obrovskou chuť a tak jsem se do nich pustila. Teda takhle – nečekejte žádné velké pečení. Smícháte pět surovin, vytvarujete kuličky, ty na plechu zploštíte, dáte na pár minut péct a je hotovo. Že to zní podezřele jednoduše? Taky jsem pochybovala. Ale nakonec můžu potvrdit, že se moc povedly. Neváhejte, je to dobrota! 


Doba přípravy: 10 minut
Pečení: 8-10 minut
Počet porcí: cca 30 ks
Obtížnost: velmi snadné


INGREDIENCE

  • 500g arašídového másla
  • 200g cukru muscovado – seženete třeba na rohlik.cz . Já upravila množství na poloviční dávku, protože moc nesladíme.
  • 2 vejce 
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • já přidala ještě pár plátků mandlí na každou sušenku – volitelné

POSTUP

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 170 stupňů.
  2. Arašídové máslo a cukr vložte do mísy a ručním mixérem míchejte několik minut, aby se cukr alespoň částečně rozpustil. Přidejte sůl a sodu a znovu promixujte. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce a už jen zlehka společně promíchejte stěrkou. 
  3. Plech si vyložte pečicím papírem. Z těsta odebírejte kousky velikosti vlašského ořechu, vyválejte kuličku, zploštěte ji a usaďte na plech. Mezi jednotlivými kousky nechávejte menší rozestupy, sušenky se trochu roztečou. 
  4. Sušenky pečte asi 8 – 10 minut, dokud okraje nebudou zlatavé. Těsně po upečení budou stále velmi měkké, ale chladnutím zpevní, nebojte. 
  5. Nepřepečte je, leda byste je preferovali hodně křupavé.
  6. Nechte je částečně vychladnout na plechu a pak přesuňte na mřížku.

Dobrou chuť! 🙂